« Назад

Бързо ръководство за покупка на имоти без посредник

Публикувана на 19.05.2013 в 15:39

Това е една от най-големите покупки в живота ви и малките грешки могат да струват много. Затова се запознайте с детайлите по придобиване на недвижими имоти, вижте скритите разходи и всичко останало, което може да попречи на нормалното протичане на целия процес по закупуване на ново жилище.

Положили сме усилия да създадем това ръководство, което да ви гарантира до голяма степен успешно приключване на сделката, но то не трябва да се възприема като юридически съвет за покупка или отказ от такава. Всеки трябва да го погледне през собствената си призма и да прецени кое ще му бъде в полза и кое не отговаря на вижданията му.


Сега ли е момента за покупката на имоти?

През последните години цените на жилищата паднаха значително и все пак все още стоят въпросите какво, кога и дали да купите.

Въпреки, че сте планирали нещата, разполагате с достатъчно бюджет, то у вас все още стоят съмненията. Да, не трябва да купувате на всяка цена и каквото и да е. Много от младите хора искат да притежават собствено жилище и това е нормално, но все повече ставам свидетел на безразсъдни инвестиции в имоти. Други пък все още чакат допълнително поевтиняване. Да, това може и да стане, но при данните от статистиката, които излизат, поевтиняване би било възможно с минимални ставки и то при по-нежеланите видове имоти, като панелните жилища със северно изложение и в не особено престижен квартал.

Повечето познавачи на имотния пазар се насочват към качественото ново строителство, което е малко по-скъпо, но това може би е най-правилната инвестиция за бъдещето. Новите сгради, които отговарят на всички съвременни норми е много по-малко вероятно да изгубят от цената си, отколкото старите, някой от които са и в края на предвидения от строителите им функционален цикъл.

 

Преценете добре всички разходи!

Много от купувачите, които нямат предишен опит в покупката на имоти, нямат никаква представа с какви разходи ще се сблъскат. Обикновено се гледа само и единствено цената на жилището, а всички останали разходи биват оставяни на заден план. Те обаче не са малко и могат сериозно да променят плановете ви, затова трябва да ги калкулирате в бюджета, който сте заделили:

Такси по ипотеката

Днес много рядко се хората разполагат с пари в брой при покупката на имоти. Обикновено се разчита на частично финансиране от банка. Затова трябва сте наясно, че ще се наложи да платите няколко такси, които не са маловажни. Първата е за оценката на жилището, без която не можете да получите ипотечен кредит. Тази оценка може да се направи от самата банка (в България повечето банки имат собствени лицензирани оценители) или от частен оценител.

След това ще трябва да платите такса на банката за изготвяне на документите, за усвояване на средствата по кредита и т.н., които са процент от усвоената сума.

Такси за издаване на кадастрална карта

Те не са много, но въпреки това трябва да се имат в предвид, тъй като документите които получавате са изключително важни за прехвърлянето на имота.

Нотариални такси за издаване на нотариален акт

Те са най-сериозните такси, които ще дължите при сключването на сделката. Могат да варират и зависят от много променливи величини, като например вида на ипотеката ви (договорна или законна), като разликите могат да бъдат доста големи.

Разходи по преместването в новото ви жилище

Те ще са най-ниски, ако можете да натоварите покъщнината си от старите си имоти в автомобила си и ги пренесете в новите. Почти във всички случаи обаче това е практически невъзможно. Много често се налага да се наема бус или камион, което е сериозен разход, особено ако се налага да се местите в друг град и той е на голямо разстояние. Тези разходи могат да надхвърлят 1000 лева.

Разходи за ремонти

Най-добрият вариант е да се нанесете в жилище, което няма нужда от никакви ремонти. Това както се досещате не винаги е възможно. От несъвършената боя, през старите плочки в банята, спуканата мивка, старите осветителни тела и изметната дограма, всички тези разходи ще трябва да бъдат поети от вас. Дори да сте получили по-добра цена при покупката заради недостатъците на дома, все пак е възможно да има и такива неща, които сте забелязали едва когато сте влезли във владение на закупения имот. А и не винаги получената отстъпка е достатъчна за пълно покриване на възникналите разходи за ремонта.

Разходи за обзавеждане

Дори да купувате обзаведени апартамент или къща, то със сигурност много от мебелите ще се окажат не точно по вашия вкус или на този на членовете на семейството ви. Така, че неминуемо ще се сблъскате с нуждата от ново обзавеждане, което както знаете не е никак малък разход. Нещата се усложняват допълнително, ако купите чисто ново и необзаведено жилище. Тук се започва от нулата и трябва да имате значителни средства.

Дали е добре да приемете максималната възможна сума по ипотеката?

Разберете колко е сумата, която банката е съгласна да ви отпусне, преди да започнете да разглеждате имоти. Ако сумата е прекалено висока и просто не ви е нужна, най-добре изтеглете толкова средства, колкото са ви необходими. В противен случай може да ви се наложи да плащате много по-високи месечни такси, които в някакъв период може да ви натежи. В края на краищата вие искате възможно най-бързо да изплатите задълженията си и да не дължите нищо на банките. Разбира се, ако имате затруднения банката с най-голямо удоволствие ще ви предложи кредитна карта, с която да се справите с тях, но така още повече се увеличават задълженията ви. Затова, преди да подпишете договора за най-високата възможна сума, първо помислете дали тя ви е необходима наистина!

 

Цените на жилищните имоти са като тези на акциите

Не забравяйте, че никой не може да каже със сигурност какво ще се случи с пазара на имоти, въпреки многобройните прогнози на специалистите в бранша. Едни казват, че цените ще скочат нагоре, други казват, че ценовите равнища няма да се променят, трети дори прогнозират допълнително поевтиняване. Всичко това е просто предположение.

Недвижимите имоти са актив, точно както всеки друг. Както никой не може да гарантира посоката на цените на акциите на борсата, така и никой не може да каже със сигурност, на къде ще тръгне имотния пазар.

Въпросът тук е, че ако купувате имоти с цел инвестиция, то най-добрия съвет, който можете да получите от нас е да ги държите за дълго време, така почти сигурно ще излезете на печалба. Този пазар е подчинен на икономиката като цяло, а тя никога не върви само в една посока. Идват върхове и падове, цикличността им е доказана. Въпросът е до колко вие имате търпението да издържите на падането и да изчакате възхода.

 

Потърсете допълнителна информация!

Следните въпроси могат да окажат голямо влияние на вашето решение:

 • Колко огледи преди вас е имало?
 • Има ли зададени оферти?
 • От колко време имота е на пазара?
 • Правени ли са прегледи на електрическата инсталация в последната година?
 • Какви ремонти са правени?
 • При наличието на локално парно, на каква възраст е котела?
 • Какъв е данъкът на жилището?
 • Какви са съседите?
 • От колко време продавачът притежава имота и живял ли е той самия в него?
 • Съществува ли проблем с паркирането?

Ако купувачът предпочете да не отговори на някой от тези въпроси, това трябва да ви накара да се замислите, дали той не крие нещо от вас!


Направете снимки при огледите на жилищата!

Може би някой от собствениците няма да позволят това, но снимките ще са ви много полезни при вземането на последното решение, когато многото огледи започнат да се размиват в паметта ви.

 

Използвайте следния списък, за да отбележите важните точки

Не губете време в задълбочаване в очевидните проблеми. Малки проблеми като трудно отварящо се чекмедже на кухнята не бива да ви карат да отхвърляте сделката, при наличието на много други предимства на жилището.

Вижте списъкът на по-важните точки, които трябва да прегледате:

 • Влажни петна – огледайте за мокри петна по стените, тавана и под прозорците. Гледайте и за мухъл, отлепени тапети и запотяване на прозорците. Подушете дали около шкафовете ви мирише на мухъл.
 • Погледнете тавана за пукнатини, кафяви петна и други признаци за проблеми с течове при дъжд и снеготопене.
 • Отворете всички врати и прозорци и след това ги затворете, за да се уверите че всичко с тях е наред. Все пак подмяната на дограмата не е никак евтина, ако се наложи да се прави.
 • Тествайте ключовете – включете и изключете светлините, за да видите дали всички те работят. Също така проверете видимите кабели и установете състоянието им.
 • Огледайте водопровода – вижте и шкафовете под мивките дали са влажни, това може да е сигурен признак за теч. Проверете и отводняването. Пуснете водата в мивките и вижте дали тя се оттича бързо.
 • Внимавайте за дървени стърготини – ако стените са облицовани с дървени ламперии, вижте дали под тях няма стърготини. Това може да е знак за наличие на дървояди, които ще ви създадат проблеми в бъдеще.
 • Ако имате компас, вземете го със себе си. Така ще можете да видите дали обещаното южно изложение наистина е такова. Много често обещанието за слънчеви стаи не е напълно изпълнено.
Категория: Полезно е да знаете...
ПРОДАЖБА НА ИМОТ БЕЗ ПОСРЕДНИК - ПРЕДИМСТВА И НЕДОСТАТЪЦИ

    Във времето на настоящата световна криза продажбата...

Анализ на пазара на имоти за 2012 година

През 2012 година бяха забелязани положителните нагласи в участниците на имотния...

Всички статии
Колко обяви за имот като моя има и колко клиенти са търсили такъв в сайта?

Сайтът за безплатни обяви за имоти ImotiFree.bg предлага уникална възможност...

Купувате имот - планирайте добре избора си!

При всяка сделка на покупко-продажба повечето рискове са за купувача. Това...

Имоти под наем - пазете се от измамни оферти и брокери!

 След като сте избрали желаните райони и сте наясно с големината на търсеното...

Всички съвети