« Назад

Грешките при покупка на имоти, които не бива да допускате

Публикувана на 19.03.2013 в 12:25

Цените на жилищата започнаха много силно да забавят падането си и това със сигурност ще мотивира много от купувачите да се замислят за покупка, преди те да тръгнат нагоре. Новите домове обаче трябва да са в добро състояние, оформени неутрално, но притежаващи характер и с цена, която е близка или равна на пазарната стойност. Има обаче някой съществени грешки, които купувачите могат да допуснат, което при инвестиция като имотите води до съществени загуби. Тук сме ги синтезирали, за да можете бързо да се ориентирате в ситуацията и да не ги допускате:

 

Не си купувайте имот, ако възнамерявате в близко бъдеще да се местите!

Ако оставате в дадено населено място за няколко години, може би инвестицията в собствено жилище е напълно оправдано, особено ако се пресметнат разходите за наем на такова и се види, кое е по-изгодно. След като се преместите, вие можете да отдавате вашия имот под наем или да го продадете, като всичко това е въпрос на правилно пресмятане и преценка на ситуацията.

Какво може да се направи в тази ситуация?

Ако имотът е в зона със силен пазар на имоти под наем, който да позволи бързо отдаване и покриване на ипотеката му (в случай, че има такава), то можете реално да се спрете на покупката. След като се преместите в друго населено място, вие можете да отдадете жилището под наем и след като цените на имотите се покачат достатъчно, тогава прибегнете към продажбата. Така ще можете да получите печалба от инвестицията си. Ако предпочетете да живеете под наем, тъй като знаете, че ще се местите, това за вас ще бъде чист разход, без перспектива за бъдеща печалба.

 

Не натоварвайте бюджета си прекалено много!

Покупката на нов дом може да ви развълнува прекалено много. Правите оглед на един имот, после на друг! Сравнявате ги и виждате, че за малко повече пари, единият апартамент предлага гранитни плотове в кухнята, барплот и по-красив дизайн. За малко повече ли казахме? Всъщност при такива големи суми, 2-3 хиляди евро изглеждат като малко пари. Но това не са малко пари когато започнете да мислите реално. Много често потенциалните купувачи преценяват месечната си вноска на база текущата си заплата и си мислят, че тя ги устройва напълно. А мислят ли, какво ще се случи ако се наложи да си сменят работното място и новата заплата е по-ниска? В 80% от случаите те не го правят. Ако имате парите в брой и те са ви проблем, тогава малко по-скъпото жилище с по-добрия външен вид е за предпочитане, но ако това не е така?

Какво да направите в случая?

На първо място получете одобрение за кредита. Така ще знаете до каква сума е горната ви граница и допълнителните екстри, които я прескачат, ще трябва да бъдат забравени. Никога не доближавайте напълно тази граница, защото трябва да ви останат по-дребни суми за различни допълнителни разходи.

 

Не забравяйте за допълнителните разходи!

Покупката на имоти не е само замяна на плащането на наем с изплащането на ипотека. Съществуват също така разходи за поддръжка, която до този момент е била за сметка на наемодателя, а също така ще имате и разходи за комунални услуги и за различни видове данъци. Много често хората напълно забравят за някой от тази плащания и не пресмятат правилно каква сума ще им е необходима всеки месец.

Какво да направите?

Попитайте собственика на имота за средната стойност на разходите за услуги като интернет, телевизия, електроенергия, отопление, сума на местните данъци и такси. Така ще можете да си направите сметка за годишната сума, която ще ви е необходима и ще можете да прецените дали вашия бюджет ще може да я поеме без сътресения. Не трябва да пропускате и момента на прехвърлянето на апартамента, тъй като там също има такси – за кадастралната схема, за нотариус, такси за усвояване на сумата, дадена ви от банката и други.

 

Не пропускайте да получите всички документи и споразумения в писмена форма!

Може би не сте първият купувач, който без да е попитал продавача, предполага че обзавеждането върви заедно с апартамента или къщата. Докато обаче това не се уговори и не се запише в клауза към договора, то не е така. Много често се случва дори да се развали вече договорен покупко – продажба точно по тази причина. Купувачът вижда, че има например добро кухненско обзавеждане, завеси на прозорците, дивани, спално обзавеждане и решава, че всичко това влиза в цената без да е попитал продавача. Сумата, с която разполага е достатъчна за покупката, но в крайна сметка се оказва, че цялото това обзавеждане подлежи на премахване от обекта на сделката. В същия този момент изникват редица нови и то значителни разходи за обзавеждането, които купувачът не е предвидил.

Какво се прави в такъв случай?

Прочетете предложеният ви договор изключително внимателно и ако елементите, които очаквате да бъдат там са пропуснати, тогава питайте за тях и при постигане на съгласие ги впишете задължително.

 

Не пропускайте прегледа на жилището!

Дори ако имотът ви изглежда перфектен за ваш нов дом, никога не си позволявайте да не го огледате с най-големи подробности. Пукнатини в стените, неработещи кранове, паднала мазилка, отлепени или недобре залепени плочки в кухнята или в банята, неправилно затварящи се прозорци и други недостатъци са основание за намаление на цената, така че не ги пропускайте. В противен случай вие ще платите по-висока цена, а в последствие ще ремонтирате всички тези проблемни участъци за своя сметка и така още повече ще натоварите бюджета си. С други думи, времето отделено за проверката си струва всеки лев.

 

Не си мислете, че със закупуването на нов дом, вие приключвате с покупките!

Поглеждате към току що придобитият от вас имот и всичко изглежда превъзходно. След това обръщате глава и виждате старият си автомобил. Започвате да мислите и за нея. Влизате в хола и виждате, че нямате мебели. Липсват ви и достатъчно декоративни елементи, които отговарят на стила ви. Спрете!!! До тук сте направили сериозен разход с закупуването на имота, така че не бързайте да се впускате по магазините веднага. Правете всичко бавно и постепенно. Достатъчно е да имате само най-необходимите ви неща за първо време, а постепенно си купувайте останалите едно по едно. В противен случай ще направите толкова много разходи, които почти сигурно ще съкрушат бюджета ви.

Какво се прави в такъв случай?

Поживейте за известно време в новият ви дом, за да видите от какво имате неотложна нужда и от какво можете да се лишите за известно време, докато си стъпите на краката. Това е най-доброто решение за вас.

Категория: Полезно е да знаете...
ПРОДАЖБА НА ИМОТ БЕЗ ПОСРЕДНИК - ПРЕДИМСТВА И НЕДОСТАТЪЦИ

    Във времето на настоящата световна криза продажбата...

Анализ на пазара на имоти за 2012 година

През 2012 година бяха забелязани положителните нагласи в участниците на имотния...

Бързо ръководство за покупка на имоти без посредник

Това е една от най-големите покупки в живота ви и малките грешки могат...

Всички статии
Колко обяви за имот като моя има и колко клиенти са търсили такъв в сайта?

Сайтът за безплатни обяви за имоти ImotiFree.bg предлага уникална възможност...

Купувате имот - планирайте добре избора си!

При всяка сделка на покупко-продажба повечето рискове са за купувача. Това...

Имоти под наем - пазете се от измамни оферти и брокери!

 След като сте избрали желаните райони и сте наясно с големината на търсеното...

Всички съвети