« Назад

Критериите при покупка на имоти – ръководство за купувачите

Публикувана на 11.02.2013 в 08:52

Най-добрият начин за избор на имоти е разбирането на собствените нужди на купувачите, като по този начин те няма да попаднат на грешното жилище, което в първия момент им е харесало поради една или друга причина.

Решението кое е важно за вас при покупката на жилище може да ви помогне да избегнете бъдещото разочарование. Ето някой от нещата, за които е добре да внимавате:

Важните критерии за локацията:

Транспорт

Без значение къде се намира харесаният от вас имот, вие ще трябва да ходите до работа, на училище, на гости при приятели и т.н. Това означава, че транспорта ще играе важна роля в ежедневието ви. Ако разполагате с личен автомобил, тогава помислете за място за паркиране, за трафика и за времето, което ще e нужно да отделяте за пътуване. В случай, че използвате градския транспорт, тогава се насочете към жилище, което да бъде в близост до спирка на линия, която ще можете да използвате за ежедневните си пътувания до работа, училище и т.н.

Жилищният квартал

Всеки жилищен район ще ви предложи някои близки удобства, но и липса на други такива. Затова е добре да сте наясно кои са важни за вас. Дали супермаркетите, магазините и заведенията за хранене или парковете, местата за отдих, аптеките, библиотеките или нещо друго е важно да имате в близост? Добре е също така да разберете какви са съседите ви сградата, което със сигурност ще повлияе на цялостното ви усещане за района. Попитайте продавачът за приблизителната средна възраст, има ли малки деца! Също така обърнете внимание как са поддържани общите части, което е индикация за отношението между хората в жилищната кооперацията.

Общинското управление

Много малка част от купувачите се интересуват от този фактор. Когато се местите в друг град е добре да проучите и него, тъй като данъците и таксите (например за смет) не са еднакви в различните райони на страната, а и на самите населени места. Това може да окаже голямо влияние на разходите за тези плащания, което да промени решението ви за покупка на имоти. Също така, вижте каква е инфраструктурата! Така ще си дадете ясна представа как местната власт се отнася към задълженията си.

Важните критерии са имота:

Размер

Може би това е най-важната част от покупката на дадено жилище. Твърде малък апартамент може би ще ви накара отново да преминете през целият процес по търсене на ново жилище, ако семейството ви се увеличи и вие не разполагате с достатъчно място. Прекалено големият, в който голяма част от помещенията не се използват също не е добра идея, тъй като ще ви отнема много време да почиствате стаите, а в същото време те реално не са ви полезни, а само увеличават данъчната ставка. Можете да видите колко квадратни метра е било старото ви жилище и така да прецените от колко допълнително пространство се нуждаете. Новото жилище трябва да бъде така преценено, че поне в близките 10 години да нямате нужда от смяната му.

Състояние на имота и възраст на сградата

Някой хора обичат идеята за преместване в нови сгради, които току що са били построени. Други пък харесват просторните стари и солидни блокове. Тук не можем да говорим за правилно и грешно решение.

Въпреки това, по-старите жилищни сгради е по-вероятно да не разполагат с някой от задължителните съвременни удобства и така да се нуждаят от някой ремонти. Най-често в тези блокове няма изведени розетки за интернет, което ще ви накара да правите допълнителни дупки в стените, но пък старото строителство има и своите предимства. Едно такова е по-просторните стаи, тъй като в днешното строителство се набляга на повечето помещения, с по-малки размери.

Новото строителство пък има други предимства, тъй като тук вече е задължително пестенето на енергия и всички сгради, които се строят през последните години задължително имат външна изолация и добри дограми и стъклопакети. Състоянието на имотите също е важно, тъй като дори и да са с по-ниска цена, когато са в окаяно състояние вие ще трябва да вложите много средства, за да ги приведете във вид, нормален за живеене.

Характеристики на имотите

Почти всяко жилище може да бъде така преустроено, че да отговаря на нуждите ви. Това обаче създава доста неудобства и генерира значителни по размер разходи. Затова е добре при покупката на имот, той максимално да отговаря на изискванията ви за брой спални помещения, санитарни възли, килери, мазе или други складови помещения. Също така, визуализирайте вашето виждане за кухнята, защото тя е сред скъпите неща в дома и подмяната и е свързана със значителен разход.

По-малките уреди, които са сравнително евтини за подмяна не трябва да ви бъдат критерий за покупката. Концентрирайте се върху нещата, които са по-скъпи, а тези които са лесни за подмяна ги оставете на заден план. Всяко жилище си има своят стил, с получените съвети вие със сигурност ще откриете този, който да пасне най-добре на вашето виждане за „Перфектен дом“.

Категория: Полезно е да знаете...
ПРОДАЖБА НА ИМОТ БЕЗ ПОСРЕДНИК - ПРЕДИМСТВА И НЕДОСТАТЪЦИ

    Във времето на настоящата световна криза продажбата...

Анализ на пазара на имоти за 2012 година

През 2012 година бяха забелязани положителните нагласи в участниците на имотния...

Бързо ръководство за покупка на имоти без посредник

Това е една от най-големите покупки в живота ви и малките грешки могат...

Всички статии
Колко обяви за имот като моя има и колко клиенти са търсили такъв в сайта?

Сайтът за безплатни обяви за имоти ImotiFree.bg предлага уникална възможност...

Купувате имот - планирайте добре избора си!

При всяка сделка на покупко-продажба повечето рискове са за купувача. Това...

Имоти под наем - пазете се от измамни оферти и брокери!

 След като сте избрали желаните райони и сте наясно с големината на търсеното...

Всички съвети