« Назад

Стратегическите стъпки за откриване на перфектното жилище под наем

Публикувана на 14.02.2013 в 19:25

Независимо дали за пръв път започвате търсите жилище под наем или просто се налага да се преместите, процесът може да ви отнеме много време. За щастие, на пазара има различни видове имоти, които могат да задоволят всякакви изисквания, били те и чисто финансови. Направете търсенето си по-ефективно, чрез изпълнението на следните стъпки:

Стъпка 1: Определете бюджета си

Преди да започнете търсенето на имоти под наем, направете си реална сметка къде отиват парите ви! Имайте в предвид, че поне 30% от доходите ви покриват различните видове плащания, като например за транспорт, за хранителни стоки, за комунални услуги като вода и електричество, а също и за телевизия, интернет и други. Всичко това е доста относително, тъй като тези разходи не са постоянни и през различните периоди на годината се променят, понякога драстично. Затова, определете си бюджет за наема, който да бъде покриван от определена част от доходите ви, но нека той не е по-висок от 50%, за да не изпаднете в ситуация, в която не можете да покриете задължението си към наемодателя ви.

Докато се установите напълно, със сигурност ще правите и други разходи за неща, които са ви необходими за ежедневието, както и такива за осигуряване на удобствата ви.

Стъпка 2: Помислете какви удобства трябва да притежават търсените от вас имоти под наем

Със сигурност сте мислили колко спални трябва да има новото ви жилище, дали да има една или няколко бани, но едва ли с това се изчерпват всички неща, които е хубаво да има наеманите от вас апартамент или къща. По-надолу ще намерите няколко въпроса, на които е препоръчително да си отговорите преди да се впуснете в търсенето:

  • Искате ли да имате тераси или двор (когато става дума за къща)?
  • Желаете ли да има камина?
  • В банята имате нужда от вана, от душ кабина или обикновен душ?
  • Газова или електрическа да бъде готварската печка?
  • Имате ли нужда от повече електрически контакти или не?
  • Готови ли сте да живеете на партерен етаж или в мансарда?
  • Помислете дали сте готови за различни компромиси, като например да живеете със съквартирант, за да можете да си делите по-висок наем на по-голямо и по-добре обзаведено жилище?

Стъпка 3: Направете карта на ежедневието си

Да, наистина става въпрос за карта. Отворете карта на населеното място, в което живеете и отбележете точките, където прекарвате времето си. Така ще си дадете реална представа за района, към който да насочите търсенето си. В случай, че там наемите са по-високи от тези, които можете да си позволите, тогава вижте кварталите, които имат най-удобните транспортни връзки към тези „горещи точки“, които са важни за вас. Ако ходите рано на работа или се прибирате късно, вижте дали има магазини, които да се вместват във вашето работно време, за да можете да пазарувате. Ето какво можете да направите:

Отидете на място – в случай, че имате свободно време, отидете във всеки един от кварталите, към които сте се насочили, сутрин за да изпиете едно кафе в местно кафене и вечер, за да усетите настроението на заведенията. Така ще почувствате духа на всеки от кварталите и ще се замислите дали всичко това ви харесва и бихте ли могли да живеете тях. Освен това, докато пътувате към тези квартали, вие ще станете свидетели на трафика сутрин и вечер, когато е най-натоварен. Така ще си направите реална сметка колко време ще ви трябва да пътувате до важните за вас места и ще можете да прецените в кой квартал ще ви е най-удобно да живеете.

В случай, че имате семейство, ще трябва да прецените дали децата ви ще могат да ходят в на училище в дадения район или ще им се налага да пътуват.

Вижте какви удобства предлагат кварталите, към които имате интерес! Разходете се из тях и разгледайте! Вижте какви магазини, ресторанти и зони за отдих и забавления има в тях. Това е важен момент, тъй като социалният ви живот зависи до голяма степен от тези характеристики на жилищния район. Не забравяйте да видите дали има аптеки и медицински центрове, тъй като в някой момент може да се наложи да търсите услугите им.

Стъпка 4: Изберете типа на жилището под наем

Това зависи от площта, от която се нуждаете. Ето плюсовете и минусите на различните видове имоти:

Апартамент в многоетажна жилищна сграда.

Плюсове: Ще живеете с повече съседи, което намалява разходите ви, тъй като ще плащате заедно за поддръжката на общите части и ще сте по-близо до градската среда.

Минуси: По-ограничено жилищно пространство, което може да бъде тясно за по-голямо семейство. Също така има вероятност да ви се наложи да плащате за наем и на гараж или паркомясто за автомобила си.

Къща в града

Плюсове: Голямо лично пространство, отдалеченост на съседите, което осигурява спокойствие. Наличието на двор е едно огромно предимство, тъй като ще имате място за паркиране на автомобила си и ще имате безопасно място за игра на децата ви.

Минуси: Обслужването на такъв имот може да е свързан с повече разходи, които да не са били предвидени от вас.

След като сте преминали през всички тези стъпки, вие много по-лесно ще се спрете на точните имоти под наем, в които ще се чувствате комфортно и точно на мястото си.

Категория: Полезно е да знаете...
ПРОДАЖБА НА ИМОТ БЕЗ ПОСРЕДНИК - ПРЕДИМСТВА И НЕДОСТАТЪЦИ

    Във времето на настоящата световна криза продажбата...

Анализ на пазара на имоти за 2012 година

През 2012 година бяха забелязани положителните нагласи в участниците на имотния...

Бързо ръководство за покупка на имоти без посредник

Това е една от най-големите покупки в живота ви и малките грешки могат...

Всички статии
Колко обяви за имот като моя има и колко клиенти са търсили такъв в сайта?

Сайтът за безплатни обяви за имоти ImotiFree.bg предлага уникална възможност...

Купувате имот - планирайте добре избора си!

При всяка сделка на покупко-продажба повечето рискове са за купувача. Това...

Имоти под наем - пазете се от измамни оферти и брокери!

 След като сте избрали желаните райони и сте наясно с големината на търсеното...

Всички съвети