« Назад

8 неща, които трябва да направите преди подписването на договор за наем на имоти

Публикувана на 17.04.2013 в 19:34

Събрали сме някои много добри практически съвети, за да помогнем на желаещите да наемат имоти без посредник. Със сигурност ще усетите страхотното чувство след като сте открили перфектното ново жилище, но трябва да внимавате за скритите камъни. Ще ви помогнем в подготовката и подписването на договора, който да работи във ваша полза.


1. Значение на взаимоотношенията – създайте здрави връзки

Любезното и професионално отношение е най-добрият начин да се изградят едни нормални връзки с бъдещият наемодател и да се проведат успешни преговори за подписване на договор за наем. Начина, по който провеждате телефонните разговори и начина, по който се държите при огледа е отражение на вас, като наемател. Никога не блъфирайте и не правете опити да се налагате над наемодателя, тъй като това може да се окаже лоша идея и да създаде напрежение още преди подписването на договора. Получи ли се такава ситуация, вие много бързо ще се отдалечите от имота, който сте си харесали. Наемодателите търсят такива наематели, които да се грижат за тяхното имущество като за свое. Така, че най-правилният начин за подход е установяването на нормални отношения.

 

2. Помислете за първия оглед

Ако сте открили желаният от вас апартамент и сте уговорили първия оглед, то трябва да видите дали наистина този имот отговаря на вашите критерии и изисквания за функционалност в действителност.

Функционалност – уверете се, че основните елементи на апартамента са в добро работно състояние. Обърнете внимание на крановете в кухнята и в банята, като се уверите че има нормален поток на водата и е с добро налягане. Също така, вижте дали крановете се затварят добре и няма течове. Прозорците също са важен елемент. Проверете дали се отварят и затварят плътно, защото могат да ви създадат проблеми в бъдещето.

Отворете килери, шкафове и другите места за съхранение на личните вещи, за да видите дали има достатъчно място. Проверете и кухненските уреди, за да се уверите, че работят и отговарят на вашите изисквания, особено ако прекарвате повече време в тази част на жилището.

Безопасност – Проверете ключалките на входната врата, за да се уверите, че тя е в добро функционално състояние и ще може да ви осигури достатъчно спокойствие. Вижте дали коридорите, стълбищната клетка и местата за паркиране са достатъчно осветени, за да се чувствате по защитени през нощта. Попитайте наемодателят, дали има достатъчно паркоместа в близост до входа на сградата, за да може когато решите да отидете на ресторант, клуб или просто на нощна разходка, при прибирането си да паркирате автомобила си достатъчно близо до входа. Самият вход също трябва да се заключва, тъй като в противен случай се създават предпоставки за достъп на непознати, което е опасно.

Комфорт – важно е да се чувствате спокойни и да ви е удобно в новия ви дом. Погледнете дали наеманият от вас имот има мебелите, които да ви създадат усещането за уют. Също така, помислете за нивото на шума и осветлението. Ако стените са тънки, това може да ви създаде дискомфорт. Обърнете внимание и на времето, в което правите огледа, тъй като при настъпването на пиковите часове и прибирането на съседите от работа, тогава най-ясно се разбира дали жилището е тихо или не. Естествената светлина е важна за почти всеки човек, затова вижте дали прозорците са достатъчно големи и могат да осигурят тази осветеност.

Ако имате възможност, направете два огледа, като единият да бъде през деня, а другия привечер, за да получите пълна представа за цялостната картина. Добре е да си направите един списък с нещата, които е важно да прегледате по време на огледа, за да не пропуснете нещо, което е важно за вас. Целта на всеки един оглед на имоти е да се видят потенциалните проблеми, които могат да възникнат след като започнете да живеете в тях. Добре е, когато подписвате договора, в него да запишете клаузи, които да ви позволят да правите някакви подобрения, които да увеличат комфорта ви.

 

3. Отбележете всички съществуващи повреди в договора, преди да се нанесете

След като наемодателят ви е дал възможността да наемете апартамента, огледайте добре и отбележете всички нередности и повреди в него в приложение към договора. Счупени щори, оцветени килими, замърсени стени, отлепени плочки в банята, повредени кранове и т.н., всички те трябва да са отбелязани, за да не се търси вината у вас и да не се приспадат от депозита, който давате на собственика на жилището.

 

4. Разберете какво се включва в наема

В наема на някой имоти са включени някой от комуналните услуги като например интернет, кабелна телевизия, паркомясто, докато в други не. Затова е добре да попитате наемодателя за тези важни неща, които могат да окажат голямо влияние върху бюджета ви.

 

5. Можете ли да персонализирате наеманият от вас имот?

За много от наемателите е важно персонализирането на личното пространство. Ако и вие сте от този тип хора, добре е да знаете предварително дали има някакви ограничения или не. Може би не обичате определени цветове, а апартаментът е боядисан именно в тях. Потърсете одобрението на собственика за промяната им преди подписването на договора. За всички планирани от вас промени след първоначалния оглед, трябва да се консултирате с наемодателя. В противен случай, всяка промяна след нанасянето ви може да се приеме като нарушение на личната собственост и така може да се наложи да си търсите друга квартира.

 

6. Попитайте за подновяването на изтичащият договор

В много от договорите се вписва клауза за автоматично подновяване на договора, ако никоя от двете страни по него нямат нищо против. Вижте дали и в предоставеният ви за подпис договор има тази допълнителна клауза. Тя ще ви осигури един вид сигурност, тъй като ще знаете какво следва след изтичане на първоначално договорения срок.

 

7. Запознайте се с последствията от предсрочно напускане на наеманият от вас имот

Това е важна част от договора, затова трябва да я прочетете внимателно. Никой, който се нанася в новия си апартамент не мисли за напускането му предсрочно, но в живота се случват всякакви неща, така че трябва да сте подготвени и за тях. Затова вижте какви са сроковете за предизвестие, как се уреждат нещата с дадения предварително депозит на наемодателя и всички други неща, които касаят предсрочното ви освобождаване на наеманото жилище.

 

8. Прегледайте договора и прочетете внимателно всяка дума от него

Преди да положите подписа си върху договора за наем бъдете сигурни, че всичко точки в него са разбрани от вас и обсъдени със собственика на имота. Знайте своите задължения и права и бъдете сигурни, че жилището в което се нанасяте отговаря напълно на нуждите ви. Ако всичко е наред, тогава спокойно можете да поставите подписа си върху пунктираната линия.

Категория: Полезно е да знаете...
ПРОДАЖБА НА ИМОТ БЕЗ ПОСРЕДНИК - ПРЕДИМСТВА И НЕДОСТАТЪЦИ

    Във времето на настоящата световна криза продажбата...

Анализ на пазара на имоти за 2012 година

През 2012 година бяха забелязани положителните нагласи в участниците на имотния...

Бързо ръководство за покупка на имоти без посредник

Това е една от най-големите покупки в живота ви и малките грешки могат...

Всички статии
Колко обяви за имот като моя има и колко клиенти са търсили такъв в сайта?

Сайтът за безплатни обяви за имоти ImotiFree.bg предлага уникална възможност...

Купувате имот - планирайте добре избора си!

При всяка сделка на покупко-продажба повечето рискове са за купувача. Това...

Имоти под наем - пазете се от измамни оферти и брокери!

 След като сте избрали желаните райони и сте наясно с големината на търсеното...

Всички съвети